Ohje: Betoniruukku DIYAnnoimme äideille tänä vuonna äitienpäivälahjaksi DIY betoniruukut. Emme ole aiemmin tehneet mitään betonista, joten hieman sai jännittää joutuuko keksimään uuden lahjaidean viime hetkellä, mutta lopputulos oli onnistunut. Äitini ihastui ruukun ulkonäköön jopa niin, että tilasi samalta istumalta muutaman lisää. 

Ruukkuja ei ole vaikea valmistaa, mutta se vaatii hyviä hermoja ja hieman vaivannäköä sopivien muottien metsästämisessä.


Lauantaina poistimme ruukut muoteista viiden päivän odottelun jälkeen ja asetimme hortensiat ruukkuihin. Ruukut oli kuin tehty hankkimiimme 23 cm kukkiin, vaikka ei etukäteen mitattu ruukun sisämittaa.  Postailin Instagramiin kuvia betoniruukuista ja nehän sai kymmeniä kyselyitä niin ostomielessä kuin ohjeen osalta, joten tässä ohje, jolla minä onnistuin. 


Betoniruukku | tarvikkeet

sisähalkaisija n. 24 cm

25 kg Sementtilaastia S30
saavi sekoitusastiaksi (yli 20 litraa)
sekoituskeppi (tai porakoneeseen betonisekoitin)
kumihanskat
(suojalasit, hengityssuojain ja huonot verkkarit)
vettä
ruokaöljyä
12 litran saavi
10 litran muoviämpäri
hiekkaa tai isoja kiviä
(viinipullon korkkeja)


Yhden ison betoniruukun menekki n. kolmannes laastipussista. 
25 kg pussista saa 3-4 kpl kyseisiä ruukkuja.

Sekoita isossa saavissa sementtilaastia ja vettä niin, että seos olisi tasaista, helposti lapioitavaa "perunamuusia". Ei liian tönkköä, eikä liian juoksevaa. Anna turvota hetken.
Turpoamisen aikana öljyä valitut ämpärit, joihin teet ruukun.  Isommasta öljyä sisäpinta ja sisämuotiksi tulevasta ämpäristä pohja sekä ulkopinta. Näin kovettunut ruukku irtoaa helpommin muotista.
Täytä 12 litran saavi betonilla noin kolmanneksen ja paina sisä-ämpäri saavin sisään, jolloin betonin reunat alkavat nousta. Sopivan korkeuden löydettyä, täytä sisempi ämpäri kivillä tai hiekalla, jotta muotti ja betoniruukku pysyisi suorassa. Ravista vielä ylimääräiset ilmakuplat varoen pois ja lisää ämpäri vielä vedellä. Tarkista että sisämuotti on aseteltu mahdollisimman keskelle ja tasaisesti.

Irroita sisämuotti noin kolmen päivän kuluttua. Suihkuttele betoniruukkua vedellä, jotta ruukusta tulisi mahdollisimman kestävä. Mitä kärsivällisempi olet, sen kestävämpi ruukusta tulee. Itse odottelin viisi vuorokautta. Irroita täysin kuivuneesta ruukusta myös ulkomuotti varovasti, ettei se halkea.

Vielä muutamia pointteja:
  • Jos haluat kastelua ja ylimääräisen veden poisvalumista varten valmiin ruukun pohjaan reiät, liimaa ulkomuottiin viinipullon korkkeja. Naputa vasaran ja paksun puutikun avulla korkit irti ruukun pohjasta, kun betoniruukku on valmis
  • Käytä aina puhtaita ämpäreitä
  • Käytä muoviämpäreitä, sillä kokemukseni mukaan esimerkiksi metallinen sisämuotti ei niin vaan irtoakaan ja ruukku halkeaa...
  • Jos ämpäreissä on tarroja, poista ne. Yllättävän pienetkin jäljet näkyvät lopullisessa työssä. Vastaavasti jos haluat ruukkuun kuvioita niin kuvioidulla ämpärillä se lienee helppoa.
  • Erikokoisia ja -muotoisia ruukkuja ja astioita voi tehdä oman maun mukaan etsimällä aina sopivan ulko- ja sisämuotin. 
Onnistuneiden kokeiluiden perusteella meidän on tarkoitus tehdä muutama sisämitaltaan yli 30 cm ruukku takapihallemme. Pitäisikö näitä tehdä Urban Familyn -verkkokauppaan myyntiin?Kommentit