Focaccia

Italialainen focaccia tai focacce on pehmeä ja kuohkea leipä. Focaccia tehdään matalareunuksisessa vuoassa tai pellillä, jotta taikina paistuu kunnolla.


Tämän parempaa aamu- tai iltapalaleipää ei ole. Sopii myös hyvin kahvipöytään ja teinkin tätä viimeksi porkkanakakun kaveriksi. Teen itse tätä liian harvoin, vaikka focaccia on todella helppo tehdä. Leivän voi maustaa käytännössä ihan millä vaan, itse pidän yksinkertaisista mauista. Rasvakammoisille tätä ei ole tehty, oliiviöljyä kuluu reilusti, jos öljyssä tingit, tingit myös maussa. Samoin kuin pizzataikinan, voi tämänkin taikinan tehdä joko kuivahiivaan tai tuorehiivaan, itse käytän kuivahiivaa. Rohkeasti kokeilemaan! 

focaccia resepti leipä

 Vuoallinen mehevää Focacciaa

500 g durumjauhoja (vehnäjauhokin käy)
7 g kuivahiivaa
325 ml lämmintä vettä
oliiviöljyä
suolaa

täytteeksi

3 oksaa rosmariinia
kirsikkatomaatteja
sormisuolaa

Mittaa isoon kulhoon jauhot, lisää öljy ja hyppysellinen suolaa. Sekoita kuivahiiva lämpimään veteen. Kaada seos jauhojen, öljyn ja suolan joukkoon kulhoon.

Sekoita taikinaa haarukalla, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Jatka käsin vaivaamalla, kunnes taikina on ilmavaa. Tee taikinasta pallo ja aseta se jauhotetulle tasolle. Laita taikanakulho vielä taikinan päälle. Anna kohta 40 min.Levitä durumjauhoja vuoan pohjalle ja loraus oliiviöljyä. Nosta taikina varovasti vuokaan, kaada oliiviöljyä reilusti päälle ja levitä taikina sormenpäillä painaen. Tässä kohtaa mausta millä itse haluat. Minä laitoin tähän puoliksi leikattuja kirsikkatomaatteja ja rosmariinia. Paina kirsikkatomaatit sormilla paineltuihin kuoppiin niin, että leikattu pinta on alaspäin. Levitä rosmariinit tasaisesti. 

Kastele keittiöliina kauttaaltaan lämpimällä vedellä, laita vuoan päälle ja anna vielä kohota 45 min. Näin taikina kohoaa vielä tuplasti ja tomaatit häviää taikinan sisään kauniisti.

Lämmitä uuni 200 asteiseksi. Ennen vuoan laittoa uuniin, ripottele sormisuola taikinan päälle. Vuoka uuniin n. 20-25 min, kunnes pinta on kullanruskea. Ennen Focaccian tuhoamista, anna leivän levätä 10 min ja kaada päälle vielä hieman oliiviöljyä. Käykää kimppuun!

focaccia resepti leipä

focaccia resepti leipä

focaccia resepti leipä

focaccia resepti leipä

Kommentit