...kunhan saan ensin kupin kahvia

Jokainen arkiaamumme alkaa tasan samalla tavalla. Eskarilaisen herätyskello soi ensimmäisenä ja hän yrittää punnertaa itsensä vessaan aamutoimille. Meidän herätyskello pirisee 6 min myöhemmin, annetaan jokainen  minuutti unelle. Menen keittämään kahvia, pavut myllyyn ja Rancilio päälle. Viimeistään tähän meteliin kaksi muutakin avaa silmänsä. 


Ilman hyvää suodatinkahvia, mutteripannukahvia tai aeropressia päivä ei vaan lähde liikkeelle.

Olen aina ollut kova kahvinjuoja, mutta viime vuosina addiktio on siirtynyt uudelle levelille, eikä kultakatriinaa ole sen koommin meidän taloudessa nähty. Vuosi sitten haaveeni toteutui, kun ystäväni antoivat minulle 30v lahjaksi lahjakortin, jotta saisin hankittua Rancilio Rocky papumyllyn, olette ihania! 

papumylly rancilio rocky kahvi vinkit


Suodatinkahviin tarvitset pari helppoa niksiä saadaksesi parempaa kahvia:
  • Älä kaada ikinä pannulla vettä keittimeen, vaan käytä erillistä kannua sekä aina kylmää vettä. Koneistoon kertyy muuten rasvoja, jolloin jonkin ajan kuluttua kahvi ei maistu enää siltä, miltä sen pitäisi.
  • Annostele huolellisesti. Mielellään tuoretta juuri jauhettua kahvia.
  • Kastele suodatinpussi ennen purujen laittoa. Kun keitin alkaa tiputtaa vettä suodatinpussiin, sekoita puruja, jottei kuuma vesi polta puruja. Näin vältät kahvin kitkeryyden.
  • Kahvi kannattaa nauttia aina mahdollisimman tuoreena. Jo puolessa tunnissa keittimessä ollut kahvi alkaa menettää aromiaan. Jos nautit kahvin myöhemmin niin se säilyy parhaiten termoskannussa.
  • Muista pestä kannu aina huolellisesti. Älä jätä vettä pannuun. 

kahvi vinkit bialetti mutteripannu


Mutteripannussa samat asiat ovat tärkeitä:
  • Kylmä vesi
  • Mittaa tarkasti. Älä painele puruja suppiloon, pyyhi vain ylimääräiset purut pois reunoilta. Itse käytän vanhaa korttia tasoitukseen.
  • Älä lämmitä liian kuumalla liedellä, jotta kahvi ei pala.

Itse käytän papukahvia ja jauhan omalla myllylläni. Papuina käytän Bean Barista ostamaani Marcafen Perla Neraa, joka on erittäin tummaa ja sopii hyvin niin suodatinkeittimeen kuin espressoksikin. Vaaleampana papuna käytämme Kaffa Roasteryn Go`morron papua, joka on 100% arabicaa, sekä vierasvarakahvina marketeissa myytävää Arvid Nordquistin Rekoa, joka on tummapaahtoinen ja luomua. Näitä kaikkia löytyy myös valmiiksi jauhettuna, joten hyvän kahvin keittäminen ei jää ainakaan papumyllyn puutteesta kiinni.

Kommentit