Stallhagen Bryggeri

Pääsin Maarianhaminan reissun aikana tutustumaan Ahvenanmaan suurimpaan panimoon Stallhageniin, kuten saatoitte viikonloppuna huomata instagramissa (@urbaani.isa). Panimo sijaitsee 18 km päässä Maarianhaminan keskustasta ja se tuotti viime vuonna noin 870.000 litraa olutta. Panimoon rakennetaan parhaillaan uutta olutsäiliötä, mikä muistaakseni on nro 16 eli ei enää mikään pieni panimo kyseessä. Stallhagen on ystävieni keskuudessa yksi lempi olutmerkeistä. Honungsöl eli hunajaolut on meidän porukassa varmaan juoduin tuote, jota saa jopa pikkukylän K-Marketista. 

stallhagen maarianhamina olut

Meidän vierailuun kuului panimokierros, joten päästin kurkistamaan panimotiloihin. Toistakymmentä olutsäiliötä ja hemmetisti letkuja, mitä muuta voisin sanoa. Oluita Stallhagenin valikoimaan kuuluu tällä hetkellä 19 erilaista. Panimosta löytyy myös pieni kauppa, josta voi ostaa tuliaisia  kotiin.  Tiloissa on lisäksi tunnelmallinen saksalaishenkinen ravintola PubStallhagen, missä meidänkin olutmaistelu oli. Meille tarjoiltiin neljää eri olutta ja vahvin maistettava olut oli 7,5% .

stallhagen maarianhamina olut panimo

Olutmaistelussa tarjoiltiin Lemon Ale, Rooster, Red Ale ja Raspberry Porter. Niiden kanssa saatiin myös maistelulautanen, ja  tarkoitus oli maistaa ruoan ja oluen yhdistelmää. Itse ihastuin Roosterin ja keiton yhdistelmään. Myös Red Ale toimi erinomaisesti naudanlihan parina. Nam, kun tulee taas vesi kielelle. 

stallhagen maistelu olut panimo maarianhamina

Lemon Ale 4,7% on maustettu sitruunaruoholla, limetin lehdellä ja inkiväärillä. Juurikin nuo maut sieltä löysinkin.  Tämä tarjoiltiin maistelussa brie-juuston kanssa.

Rooster 7,5% tarjoiltiin erinomaisen keiton kanssa. Ehdoton suosikkini.

Red Ale 6% on toffeen värinen ja katkeron makuinen pintahiivaolut. Maistui erinomaiselta naudanlihan kanssa ja nousi toiseksi suosikiksi maistelussa.

Raspberry Stout 6%  on jälkiruoan kanssa tarjoiltavaksi sopiva uutuustuote. Maistelimme olutta suklaakakun kanssa. 

Oluet nautittuamme otettiin vielä ennen lähtöä Dark Honey, mikä on sisartaan Hönungsöliä tummempi. Ei omasta mielestäni nouse ihan samalle tasolle perinteisemmän hunajaoluen kanssa, mutta oli mielenkiintoinen uusi tuttavuus.

Kommentit

Suositut tekstit