Veljesrakkautta - pohdintaa ikäerosta

ikäero veljekset sisarukset lapset
kuva: Anna Nääppä

Lasten ikäero on asia joka mietitytti paljon ennen pikkuveljen syntymää ja mietityttää välillä edelleen. Pojilla on ikäeroa kuusi vuotta, joten pelättiin, että menee vuosia, ennen kuin heillä on yhteisiä leikkejä ja puuhia. Pelko osoittautui täysin turhaksi, sillä yhteisiä leikkejä on ollut alusta asti ja koko ajan vaan enemmän, kun pienempi kasvaa ja liikkuu enemmän. Pikkuveli on isoveljelle tärkeintä maailmassa ja vaikka kuinka kiukuttaisi, niin pikkuveli saa aina hymyilemään ja lässyttämään. Isoveli jaksaa leikittää pientä pitkiä aikoja ja heille on syntynyt ihan omia leikkejä, joista suosituin lienee "saan sut kiinni, saa-aaan", jossa pikkuveli konttaa pakoon ja isoveli tulee perässä. Myös "Nouda!" kuuluu jokapäiväisiin puuhiin. Isoveljellä ei ole mitään ongelmaa heittäytyä 1-vuotiaan tasolle.


ikäero veljekset sisarukset lapset
kuva: Anna Nääppä

Isoveli haaveilee jo, että veljekset muuttavat jossain kohtaa samaan huoneeseen ja heille hankitaan kerrossänky. Vähän jännittää, miten se lopulta onnistuu, jos se on ajankohtaista esim. vuoden päästä kun isompi on jo 8-vuotias koululainen ja pienempi 2-vuotias täystuho.. 

Pienellä ja isolla ikäerolla on puolensa. Elämä taaperon ja vauvan kanssa on hyvin erilaista, kuin elämä koululaisen ja vauvan kanssa. Meidän perheessä kaikki on mennyt paremmin kuin uskallettiin edes haaveilla. Isoveli auttaa kaikessa vauvaan liittyvässä aina mielellään, vaikka muuten ei ole kotitöistä lainkaan kiinnostunut. Hän on myös niin huolehtivainen, että esimerkiksi automatkoilla hän laittaa pyytämättäkin tarvittaessa tutin vauvan suuhun, vaikka olisi itse juuri nukahtanut. Läheinen suhde näkyy myös toisinpäin, sillä jos isoveli loukkaa itsensä ja itkee, ei mene kuin hetki niin pikkuveli itkee myös lohduttomasti.
ikäero veljekset sisarukset lapset
kuva: Anna Nääppä

Ison ikäeron plussat ja miinukset:


-

-   Ikäero tuo haasteita yhteisen lastenhuoneen osalta

-   Yhteiset leikit sujuu ainakin vielä, mutta miten jatkossa kun vauva alkaa enemmän sotkea isoveljen leikkejä
-   Sisarusten välinen suhde, tuleeko siitä yhtä tiivis kuin samanikäisille sisaruksille
-   Isoveli jää väkisinkin vähemmälle huomiolle, kun on jo niin omatoiminen


+


+   Isoveljestä on oikeasti iso apu monessa asiassa meidän arjessa
+   Isoveli on omatoiminen ja arki sujuu, kun ei tarvitse pukea ja syöttää kuin yhtä lasta
+   Mustasukkaisuudelta on vältytty kokonaan, kun isoveli on jo sen verran vanha, että ymmärtää tilanteen ja on itsekin paapomassa vauvaa koko ajan
+   Vain yksi vaippaikäinen kerrallaan
+   Lapsille on edellä mainituista syistä johtuen helppo saada tarvittaessa hoitaja
+   Veljeksillä on rakkaat välit ja läheinen suhde, vaikka muuta pelättiin
+   Raha säästyy, kun ei tarvitse maksaa kahta tarhamaksua samanaikaisesti
+   Rahaa säästyy myös, kun ei tarvitse sisarusrattaita eikä kahta turvaistuinta samanaikaisesti autossa 

ikäero veljekset sisarukset lapset
kuva: Anna Nääppä

    Kommentit