Kun lapsi aloittaa päiväkodin - mitä kannattaa huomioida

Kaksi päivää uutta arkea takana ja sekavin fiiliksin kohdattiin maanantaiaamu. Päiväkodin aloittaminen on jännittävää niin lapselle kuin vanhemmillekin, ja vaatii monenlaisia esivalmisteluja. 

taapero tarhareppu päiväkodin aloittaminen


1. Siirtyminen yksiin päiväuniin


Viime viikko  meni uutta unirytmiä etsiessä ja päiväkotiin tutustuessa. Kahdet päiväunet vielä edellisviikolla nukkunut taapero oli välillä hieman kärttyisellä päällä, kun yritin saada häntä tottumaan yksiin päiväuniin. Vanhan rytmin aikaisempien päiväunien aikana minun piti pitää hänen mielensä virkeänä, sillä pelkkä pepulleen pyllähdys toi herkästi kyyneleen silmäkulmaan. Onneksi ulkoilimme paljon ja tekemistä riitti.

2. Ruokailutottumukset


Unirytmin lisäksi myös ruokailut mietityttivät. Poika on tottunut sormiruokailija, mikä tarkoittaa, että ruokaa on yhtä paljon pöydällä, lattialla ja vaatteissa kuin lopulta vatsassa. Päiväkodin tutustumiskäynneillä taapero yllätti syömällä täydellisesti itse lusikalla! Isällä putosi leuka pöytään, eikä voinut kuin hölmistyneenä seurata tätä hurjaa edistymistä. Kotona ollaan kyllä jatkettu samalla linjalla ja lusikalla tehdään lähinnä makaroonilaatikkokakkuja lautasen viereen.


3. Päiväkotia varten tarvittavat hankinnat


Olemme viimeiset viikot keränneet kaapeista esikoisen ikivanhoja ulkoiluvaatteita ja asusteita, joita hän käytti päiväkotiurallaan. Myös ystävien vaatevarastoista on saatu kivasti täydennystä ja kauppojakin on kierrelty. Päiväkodin aloittaminen on luonut aivan uusia tarpeita taaperon vaatekaappiin ja hankintalistalla oli ainakin seuraavaa:
  • sadevaatteet
  • saappaat
  • reppu
  • sisätossut
  • teippivaippoja
  • välikausitakki ja -housut
  • kauluri
  • puuvillalapaset ja paksummat tumput

Vaatteiden ja vaippojen lisäksi  reppuun pakattiin tutti ja tuttiremmi sekä unikaveri. Unikaverin valinnan suoritti lopulta äiti eikä lapsi, sillä taaperomme on niin kiintynyt tutteihinsa, että nukkuu tutti suun lisäksi kädessä, mielellään molemmissa. Tästä tavasta on koitettu päästä viime aikoina huonolla menestyksellä eroon, mutta jos hän nyt päiväkodissa tottuisi nukkumaan pehmolelu kainalossa.. Muuten on edessä aika kovat vieroitusoireet, jos samalla kertaa pitää luopua tutin imeskelystä ja unikavereista sitten aikanaan..


4. Tutustumiskerrat


Kävimme viime viikolla kolmesti tutustumassa uuteen päiväkotiin ja tuleviin kavereihin. Taapero on ryhmänsä nuorin tällä hetkellä, mutta haittaakos tuo, sillä niin oli veljensäkin uransa alussa. Tiistaina aloitimme aamupäivän päiväkodissa ulkoilulla ja lounaalla, mikä olikin todella rankkaa, sillä poika nukkui kotona yli kolmen tunnin päiväunet. Torstain rankkasateen olimme päiväkodissa vain sisällä, mikä näkyikin lasten levottomuutena, mutta hoitajat keksi todella mukavia erilaisia juttuja. Perjantaina tutustumisreissulla halusin kokeilla, miten uni tulee  isojen lasten sängyssä, mikä itseäni eniten askarrutti ennen päiväkodin aloitusta. Uni ei tullut sängyssä, mutta F nukahti lopulta söpösti sohvalla syliini.

Kommentit