Salted Caramel -piirakka


 Yhteistyössä: Martinex


Sain mielekkään yhteydenoton turkulaiselta perheyritykseltä nimeltään Martinex. Yritys on lahja- ja taloustavaroiden, tekstiilien sekä leikkikalujen valmistaja ja tukkuliike, jonka tunnetuimpia tuotteita ovat monenlaiset Muumi-tuotteet ja Iloleipurin leivontatuotteet. Leivonta on lähellä sydäntäni ja pääsin valitsemaan muutaman kivan tuotteen testiin. Ei tarvinnut kauaa miettiä, kun näin kannelliset teräskulhot, sillä tiesin niille olevan käyttöä. Kulhot ovat käytännöllisyytensä lisäksi kauniita ja on mukavaa, kun kerrankin on useampi leivontakulho samaa sarjaa. Kulhoja on kolmea kokoa (1,6 l, 3,0 l ja 4,9 l) ja tiiviin kannen ansiosta niitä voi leipomisen lisäksi hyödyntää tarjoilussa ja säilömisessä. Kulhon silikonipohjan ansiosta se pysyy hyvin paikallaan ja vatkaimella vatkatessa ääni vaimenee kivasti. Kulhot voi lisäksi pestä astianpesukoneessa.

Uudet kulhot ja saamani leivontatarvikkeet pääsivät ensi kertaa tositoimiin, kun leivoin ystävilleni Salted Caramel -piirakan Pipsa Hurmerinnan reseptillä, joka nimestään huolimatta on erittäin makea ja tyydyttää pahimmankin herkkunälän. Tumman suklaaganachen ansiosta piirakka sopii hyvin näin syksyyn. En voi suositella pitkää automatkaa piirakka sylissä, sillä sen pinta sai osumaa - tulipahan testattua.


 

Salted Caramel -piirakka



Piirakkapohja


100 g pehmeää voita
1 dl tomusokeria
1 keltuainen
1/2 dl kaakaojauhetta
3 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
 
Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään. Vatkaa sokeri ja voi, ja lisää joukkoon keltuainen. Siivilöi sekaan loput aineet. Sekoita, kunnes ainekset ovat juuri ja juuri sekoittuneet. Tee taikinasta pallo ja laita kelmuun. Anna levätä tunnin verran jääkaapissa. Lämmitä uuni 190 asteeseen. Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle oikean kokoinen leivinpaperi ja painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle siten, että se nousee reilusti reunoille. Paista uunissa 13  minuutin ajan. 

 

Caramel


1 dl vettä
5 dl sokeria
1/2 dl siirappia
1 dl kuohukermaa
100 g voita
2 rkl creme fraiche

Laita vesi, sokeri ja siirappi isoon kattilaan ja keitä, kunnes seos on paksua ja tummaa (ainakin puolisen tuntia). Sekoita seosta keittämisen aikana muutaman kerran puulusikalla. Ota kattila pois levyltä ja lisää kerma erittäin varovasti, koska kinuski on polttavan kuumaa. Lisää voi ja creme fraiche, ja sekoita seos tasaiseksi. Kaada seos paistetun piirakkapohjan päälle ja anna sen jähmettyä ensin huoneenlämmössä ja siirrä sitten jähmettymään jääkaappiin ainakin muutamaksi tunniksi.

  

Suklaaganache


100 g 72% tummaa suklaata
1 dl kuohu kermaa 

Riko suklaa pieniksi paloiksi kulhoon. Kiehauta kerma pienessä kattilassa ja kaada se suklaan päälle. Anna suklaan sulaa. Sulamisen jälkeen vatkaa seos vispilällä sekaisin. Kaada ganache caramelin päälle ja laita piirakka takaisin jääkaappiin, kunnes ganache on kovettunut. 
 

Koristele piirakka sormisuolalla. Säilytä piirakkaa jääkaapissa, sillä kinuski alkaa nopeasti pehmetä. Kinuski oli täydellisen makuista, mutta seuraavalla kerralla keitän sitä vielä pidempään, jotta siitä tulisi kiinteämpää. Onneksi maku on tärkeintä. 


Kommentit