Vegaaniset falafelit kahdella kastikkeella


Olen vasta aikuisena tajunnut, miten hyvää kasvisruoka voikaan olla. Meillä syödään nykyään yllättävänkin paljon kasvisruokaa rohkeasti maustettuna. Rakastan Fafa`sin halloumi-falafel pitaa ja päätin kokeilla tehdä itsekin falafeleja. Tällä ohjeella voi osallistua vaikka ajankohtaiseen vegaanihaasteeseen, kunhan jättää jogurttikastikkeen tekemättä. 

Nappasin falafel-reseptin Viimeistä murua myöten -blogista ja yhdistin siihen Gastronaatti II -kirjan juuri julkaisseen Satu Koiviston nepalilaistyyppisen kastikkeen. Jos et osallistu vegaanihaasteeseen ja sinulta löytyy vielä ylimääräinen kymmenen minuuttia, niin tee vielä lisukkeeksi Liemessä -blogin superhelppo minttu-jogurttikastike. 

Vanhempi poika syö kasvisruokaa hieman valikoivasti ja jostain syystä kasvispyörykät kuuluvat suosikkeihin ja falafelit inhokkeihin. Nämä eivät sisällä lihaa ja ovat pyöreitä, joten nimesimme nämä tilannetta helpottaaksemme kotona kasvispulliksi, mutta ei mennyt läpi.





Falafelit

n. 40 kpl

 10 dl liotettuja kikherneitä
1 sipuli
6 valkosipulinkynttä
1 nippu silputtua persiljaa
1 nippu silputtua korianteria
2 rkl perunajauhoja
2 tl suolaa
5 tl juustokuminaa
4 tl korianterijauhetta
2/3 tl cayannepippuria
1/2 tl kardemummaa
ripaus mustapippuria
2 tl soodaa
 4 rkl vettä

(seesaminsiemeniä)
rypsiöljyä

Mittaa kaikki ainekset soodavettä lukuun ottamatta tehosekoittimeen ja sekoita massaksi. Itse käytin sauvasekoitinta ja myös sillä onnistuu. Massan ei kuulu olla täysin sileää, mutta ei myöskään sisältää kokonaisia kikherneitä. Laita massa jääkaappiin pariksi tunniksi tai vaikka koko yöksi vetäytymään. Sekoita vetäytymisen jälkeen soodavesi taikinaan. Pyörittele massasta palloja ja kierittele ne halutessasi seesaminsiemenissä. Jälkiviisaana voin sanoa, että seesaminsiemeniä ei kannata laittaa ihan niin paljon kuin kuvissa. Voitele öljyllä ja kypsennä falafelit pellillä 200 asteisessa uunissa n. 30 min, kunnes pinta on kullanruskea.




Muutama hyvä pointti falafelien valmistukseen:

 

1. Monissa ohjeissa suositellaan käyttämään vain kuivattuja kikherneitä, mutta kokemukseni perusteella liotetut kikherneet toimivat  erittäin hyvin.

2. Seesaminsiemenissä pyörittely ennen paistamista lisää rapeutta ja suutuntumaa.

3. Soodavesi tuo taikinaan kuohkeutta.

 

Nepalilainen kastike

 

 tilkka öljyä
2 tl curryjauhetta
1 tl jeeraa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 prk kookosmaitoa
4 rkl tomaattipyrettä
1 dl cashewpähkinöitä
suolaa

Kuumenna pienessä kattilassa tilkka öljyä. Lisää curry ja jeera, sekoita hetki. Lisää hienonnettu sipuli ja kuullota. Lisää valkosipulit ja hauduta miedolla lämmöllä ihan pehmeiksi. Kaada kookosmaito ja tomaattipyre joukkoon ja keitä niin kauan, että kastike alkaa sakenemaan. Nuiji lopuksi cashewpähkinät rouheeksi ja lisää kastikkeeseen. Kuumenna vielä hetki ja mausta suolalla.


Minttu-jogurttikastike


4 dl maustamatonta jogurttia
kourallinen pienennettyä tuoretta minttua
1 tl hunajaa
0,5 tl kurkumaa
suolaa
pippuria

Sekoita kaikki aineet keskenään. Anna maustua.


Kommentit

  1. Kiitos ohjeesta, kummasti tuli nälkä sitä lukiessa! En ole jostain syystä tehnyt ite kertaakaan falafeleja, nyt voisin vihdoin kokeilla. Osasyy tuohon kokeilemattomuuteen lienee se, että joka ohjeessa pullat on muistaakseni friteerattu ja sille en yhtään lämpene.

    Uusi lukija ilmoittautuu ja jää linjoille muiden hyvien reseptien toivossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ohje on kyllä todella helppo, joten testaa ihmeessä. Kannattaa myös tsekata aiemmat ruokapostaukset klikkaamalla yläpuolella olevasta esim. "iskä kokkaa" tunnisteesta.

      Poista
  2. Tuli aivan superhyviä falafeleja! Resepti jää ehdottomasti meidän peruskäyttöön. Myös nepalilainen kastike testattiin ja aivan erinomaista oli sekin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, loistavaa. Falafelit ovat kyllä törkeän hyviä.

      Poista
  3. Kiva että toinen kastike oli ilman eläinperäistä jugurttia ja hunajaa

    VastaaPoista

Lähetä kommentti