Portugalilainen leivos - Pastèis de nata



Portugalilainen klassikkoleivos Pastèis de nata on täynnä herkullista vaniljakreemiä, jossa on raikas sitruunan vivahde. Olen huomannut, että leivoksesta on tullut jonkinlainen hittileivos, kun erilaiset lehdet ja some on pullollaan tämän reseptejä. Tässä yksi versio,  jonka muistaakseni bongasin Pirkka-lehdestä, jossa on muuten usein kokeilemisen arvoisia reseptejä! Leivokset sopii vaikka tarjottavaksi sunnuntaina äitienpäivänä. Tätä ohjetta on helpotettu valmiilla voitaikinalla, joten onnistuu ihan kaikilta.




VANILJAKIISSELI

 20-22 kpl

3 dl kuohukermaa
1,5 dl maitoa
6 keltuaista
1,5 rkl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
2 tl sitruunankuorta raastettuna
1,5 rkl Bourbon vanillapaste (Dr. Oetker) tai 1 kpl vaniljatanko

LISÄKSI


1 pkt (500 g) voitaikinaa (pakaste)
ripaus kanelia
Amerikan muffinivuokia 


Ota voitaikina sulamaan huoneenlämpöön. Mittaa kerma, maito, kananmunan keltuaiset, vehnäjauhot sekä sokeri pieneen kasariin. Lisää joukkoon sitruunankuori sekä vaniljatanko tai vaniljapaste. Kuumenna hiljalleen kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Nosta kattila pois liedeltä kun kiisseli kiehahtaa tai sakenee. Jäähdytä. 

Jaa voitaikina kahteen osaan, levitä hieman vehnäjauhoja kaulinalustalle ja kauli voitaikina ohueksi levyksi. Ota taikinasta pyöreitä pohjia kahvikupin avulla (itse käytin leveää cappuccino kuppia). Nosta pohjat muffinivuokiin. Painele taikina vuokien pohjalle ja reunoille siten, että laita taikina vuoan keskelle ja paina sormien päillä varovasti taikina kohti vuoan pohjaa. Älä painele liikaa, ettei taikina menetä muotoaan. 

Jos teet vaniljatangolla kiisselin, niin tässä kohtaa ota se pois jäähtyneestä kiisselistä. Lusikoi täytettä noin ruokalusikallinen pohjien päälle, mutta jätä kohoamisvaraa. Nosta leivokset muffinipellille tai tavalliselle pellille leivinpaperin päälle. Paista 230 asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Anna leivosten hieman jäähtyä ja irrota ne vuoista. Ripottele pinnalle vielä kanelia ja tarjoile. Alkuperäisessä ohjeessa suositellaan tarjoamaan nämä mieluiten lämpiminä, mutta minusta nämä on parhaimmillaan täysin jäähtyneinä tai jopa yhden yön jääkaapissa levänneinä.  


Kommentit