Taaperon kanssa reissussa - Pitkät automatkat


Pitkät automatkat lasten kanssa on aiheena ajankohtainen, johtuen kesälomakaudesta, mutta tähän postaukseen tarjosi inspiraation kuitenkin hyvinkin talvinen reissumme Lappiin alkukeväästä. Myös kuvat ovat Throwback Thursdayn hengessä kyseiseltä talvilomalta.

Ajoimme silloin alle 2-vuotiaan taaperon ja ekaluokkalaisen kanssa Turusta Leville ja takaisin, eikä olisi matkat voinut paremmin sujua. Koululaisen osalta meillä on tietysti jo paljonkin kokemusta matkustamisesta ja tiesimme, että hänen kanssaan matka ei ole temppu eikä mikään. Aiemmillakaan Lapin matkoilla hän ei ole kertaakaan kysynyt sitä perinteistä "koska ollaan perillä" -kysymystä. Pari viikkoa sitten ajoimme Tampereelle Särkänniemeen ja mukana oli ekaluokkalaisen kaveri, joka kysyi ensimmäisen kerran matkan kestosta jo vartin ajomatkan jälkeen. Kysymys oli meidän autossa niin harvinainen, että ihan meinasi pokka pettää. Sekin ajomatka meni kuitenkin lopulta erinomaisesti.
Taapero on myös matkustanut pitkinä matkoja autossa aiemminkin, mutta esimerkiksi edellisen Lapin reissun aikaan hän oli vielä vauva ja nukkui paljon enemmän. Nyt jännitti etukäteen, että miten noin 15 tunnin ajomatkasta selvitään ja varattiinkin menomatkalle yöpyminen Ouluun. Paluumatkallakin vastaava varaus oli, mutta emme käyttäneet sitä, vaan uskalsimme luottaa pikkumatkustajan jaksamiseen ja ajoimme rohkeasti kotiin asti.

Meillä on pari vakiintunutta käytäntöä pitkille ajomatkoille. Täytyy muuten vinkata, että saatiin matkalla myös aikuisille kivaa ajanvietettä, kun aamuyöllä matkaan lähtiessä lapset nukkui ja kuuntelimme autossa Bookbeatin kautta kirjaa. En ole muuten palvelua vielä testannutkaan, mutta autossa erittäin mielekästä!

Vinkit pitkälle automatkalle lasten kanssa:


  1. Älä suunnittele matkaa liikaa, vaan pidä tauko, kun lapsista siltä tuntuu. Olimme varautuneet pitämään taukoja vaikka tarvittaessa tunnin välein, mutta lopulta montaakaan ei tarvittu. Älä siis lataa myöskään odotuksia perilläoloajasta, vaan varaudu matkan viivästymiseen.
  2. Anna lasten jalotella reilusti tauoilla ja touhuta leikkipaikoissa. 
  3. Varaa isommille lapsille tekemistä autoon, esimerkiksi meillä on iPadille autoteline ja ekaluokkalaisen aika kuluukin sen parissa. Puhelimen tuijottamisesta tulee helpommin huono olo. Lisäksi tehtäväkirjat ja pienet eväät toimivat.
  4. Erilaiset pelit omasta lapsuudesta, kuten tietyn väristen autojen "keräileminen".
  5. Varmin ja paras vinkki, mikä meillä toimii niin taaperolle kuin koululaisellekin on JUKEBOX! Jokainen saa siis vuorollaan toivoa suosikkibiisejään ja tyytyväisyys on taattu. Meillä kuunnellaan paljon musiikkia, joten myös taaperolla on jo omat suosikkinsa, joita hän osaa pyytää. Niiden määrä on tosin vielä rajallinen ja lapsethan tykkää toistosta, joten Levin reissulla kuunneltiin Fröbelin palikoiden Bussilaulu valehtelematta varmaan sata kertaa jo pelkästään menomatkalla, mutta se takasi taaperon hyvän tuulen, vaikka lopulta alkoikin aika pahasti tökkiä meille vanhemmille. 


Levin reissun soittolista TOP 5 kids edition:

Fröbelin palikat: Bussilaulu

Evelina: Tornado

Apulanta: Toinen jumala

Viisi pientä ankkaa

Marcus & Martinus: Make you believe in love - remix

Kommentit